Vliegwieltraining

Vliegwiel training is in te zetten als middel tijdens (sport)revalidatie, reguliere trainingen onder begeleiding, blessurepreventie, verbetering sportprestaties en valpreventie bij ouderen. 

Reguliere Training
Vliegwieltraining
Vliegwieltraining bij Fysiotherapie Ruinerwold.

Bij Fysiotherapie Ruinerwold maken wij gebruik van Vliegwieltraining (ook wel bekend als Flywheel-training of inertie-training). Het is breed inzetbaar, veilig en zeer effectief!

De trainingsmethode is ontwikkeld aan het prestigieuze Karolinska Instituut (Zweden) en is wetenschappelijk onderbouwd. Deze manier van trainen heeft een impuls gekregen vanuit de ruimtevaart *). Door het ontbreken van zwaartekracht in de ruimte kregen astronauten bepaalde aandoeningen, zoals spieratrofie en vermindering van de botdichtheid. De oplossing die daarvoor gevonden werd, bleek te liggen bij vliegwieltraining, omdat vliegwieltraining onafhankelijk van de zwaartekracht is. Vanuit daar is training m.b.v. vliegwiel zich verder gaan ontwikkelen en uitbreiden richting o.a. (top)sport en ook het terrein van de fysiotherapie.

Wat is vliegwieltraining?

Gewichten uit de “traditionele” training zijn vervangen door een om een as draaiend vliegwiel. Het vliegwiel wordt in een draaiende beweging gebracht waardoor over het hele traject weerstand gegenereerd wordt. Het vliegwiel werkt als een soort ‘jojo’; hoe harder eraan getrokken wordt, hoe meer weerstand men ondervindt en hoe harder het vliegwiel vervolgens weer terugdraait. Je krijgt evenveel kracht terug als je erin stopt. Dit leidt tot een efficiënte en effectieve manier van trainen, mede ook doordat deze methode de hele bewegingsketen aanpakt. Vliegwieltraining is zeer functioneel en een revolutie op het gebied van revalidatie en training in het algemeen.

Vliegwiel training is in te zetten als middel tijdens (sport)revalidatie, reguliere trainingen onder begeleiding, blessurepreventie, verbetering sportprestaties en valpreventie bij ouderen. Ook sluit deze methode perfect aan bij de Fascia Integratie Therapie (FiT), zoals wij die toepassen bij Fysiotherapie Ruinerwold.

Wat kun je bereiken met vliegwieltraining?

  • In 20-30 minuten al je spiergroepen trainen.
  • Twee keer zoveel opbouw van spiermassa en spierkracht vergeleken met gewone krachttraining *)
  • Binnen 2 weken 5.5% meer spiermassa *)
  • Binnen 4 weken 28% meer spierkracht *)
  • Binnen 6 weken significante verbetering in sportprestaties en minder kans op blessures *)
  • Binnen 8 weken verbetering van spier- en peesklachten *)

*) CLINICAL COMMENTARY FLYWHEEL TRAINING IN MUSCULOSKELETAL REHABILITATION: A CLINICAL COMMENTARY, Jaap Wonders, The International Journal of Sports Physical Therapy | Volume 14, Number 6 | December 2019 |IJSPT-14_6-15-Wonders_190087.indd (nih.gov)

Wilt u weten wat vliegwiel training voor u kan betekenen? Neem gerust contact op via info@fysiotherapieruinerwold.nl of 0522-481804 of loop gewoon eens bij ons binnen.

Afspraak maken?

Neem vandaag nog contact op met Fysiotherapie Ruinerwold